TELEFON:         +46709658284

E-MAIL:         sophie@swedishequillence.com

ADRESS:      Stockholm, Sweden

Vi gör alla dina hästdrömmar blir sanna!

Image Alt

Swedish Equillence

Väck nyfikenheten & avdramatisera läskiga objekt – praktisk övning!

Denna övning går ut på att vända det som hästen är rädd för till något den är nyfiken på och vill undersöka. Många gånger blir hästar skrämda av diverse objekt eller saker för att de känner att de blir jagade eller attackerade av det som exempelvis en flygande plastpåse. Då är denna övning bra för att vänja hästen vid ett annat, mer positivt sätt att tänka!

Använd gärna vårt längre ledrep (Köp här!) och gör övningen på en inhägnad plats som är känd för hästen till att börja med. Ta sedan fram ett par objekt som du tror att hästen skulle bli skrämd av, exempelvis en plastpåse, presenning, flagga, regnjacka, boll, paraply eller liknande.

Börja med det objekt du tror hästen tycker är minst läskigt, för att vänja den gradvis. Sedan håller du objektet i ena handen och hästen i den andra och låter den följa dig och det som är läskigt när du leder den bakom dig. Led hästen framåt tills du känner och märker att den slappnar av, då vet du att den är redo att eventuellt undersöka det läskiga. Då vänder du dig om och erbjuder hästen att nosa på det läskiga objektet. Så fort hästen har nosat första gången vänder du dig om och leder hästen igen, denna gång rör du det läskiga du har i handen samtidigt som ni går.

Återigen, när hästen slappnar av vänder du dig om och låter den nosa och undersöka objektet. Här är det viktigt att du läser av hästen för att se att den fortsätter vara avslappnad samt ha en nyfiken attityd. Om hästen blir rädd så bygger du självförtroendet igen genom att låta hästen ”följa” det läskiga. Ofta känner hästen då att det är den som ”bestämmer” över det läskiga objektet vilket bidrar till mer självförtroende och nyfikenhet. Jämförelsevis med när hästen känner sig trängd, rädd och osäker om den blir ”jagad” av ett läskigt objekt, som exempelvis en fladdrande plastpåse, förrymd ballong etc.

 

Lycka till och berätta gärna hur det går!