TELEFON:         +46709658284

E-MAIL:         sophie@swedishequillence.com

ADRESS:      Stockholm, Sweden

Vi gör alla dina hästdrömmar blir sanna!

Image Alt

Swedish Equillence

Passiv träning i vardagen

Vi har ofta begränsad tid tillsammans med våra hästar eftersom vi bollar jobb, familj och fritid med timmarna i stallet. Många gånger resulterar det i en inneboende stress som får oss att skynda oss med alla sysslor för att kunna rida så länge som möjligt. När vi väl ska göra oss och hästen klara försöker vi få på utrustningen så effektivt som möjligt så vi kan komma igång. Sedan har vi ett ridpass framför oss på kanske 45-60 minuter av mer eller mindre effektiv ridning – av med utrustningen, borsta och sedan ut i hagen eller boxen. Vi förlorar ofta den värdefulla tiden att bara få umgås med våra hästar, stunder utan prestige och att kunna slappna av i varandras närhet, kunna stå uppbunden eller lös utan att vara stressad. Men hur ska vi någonsin kunna få in tid till det i våra redan begränsade timmar?

”Om hästen får öva på tålamodet att stå still och slappna av, så översätts detta i en lugnare häst som uppmärksamt lyssnar istället för att gissa sig till nästa övning, ridväg eller rörelse.”

För mig har det alltid varit viktigt att fokusera på att bygga en bra relation först och i andra hand ridningen. Se till att allt fungerar från marken och att hästen förstår vad jag vill samt har en lustfylld och okomplicerad relation till mig och andra människor. Erfarenheten är att då kommer ridningen bli så mycket lättare för att jag byggt mentala grundförutsättningar för att lyckas. För mig är det viktigt att hästen kan stå still och slappna av både nära mig, långt ifrån, uppbunden eller lös både avsuttet och uppsuttet. Precis lika viktigt som att den kan gå framåt och ridas på ett okomplicerat och avslappnat sätt. Ibland upplever jag att det kan kännas som att vi inte ”hinner” stå still för att vi måste öva på allt annat. Om hästen får öva på tålamodet att stå still och slappna av, så översätts detta i en lugnare häst som uppmärksamt lyssnar istället för att gissa sig till nästa övning, ridväg eller rörelse.

Hur får du in detta i vardagslivet när du också vill rida aktivt och inte bara träna passiv träning? Några små enkla medel och metoder som jag gillar att använda mig av är att utnyttja hela tiden du är i stallet att få in den passiva träningen. Hämta exempelvis in hästen direkt när du kommer dit, borsta och låt den sedan stå uppbunden (eller lös om du tränat på det, på en bestämd plats precis som att lära en valp att stanna) medan du mockar och gör mat. Om du står i ett stall där du inte kan ockupera stallgången för länge, använd en plats utanför stallet eller i boxen. När det sedan är dags att rida rekommenderar jag att ta för vana att börja med att stå still i kanske 5 minuter. Öva på tålamod, känn att hästen slappnar av och slappna av själv, gör en andningsövning och släpp all stress från jobb och andra krav. Hitta sedan tillfällen under passet när du stannar upp, står stilla och kanske tittar på någon annan som rider eller återigen andas själv och slappnar av för att träna tålamodet, centrera hästen igen och få till avslappningen. När du suttit av och behöver mocka efter dig i ridhuset har du en chans till passiv träning, precis som du lär en valp att stanna låter du hästen stå passivt medan du själv mockar. Efter ridpasset, om du har tid, se till att få till de där extra 5 minuterna av bara ren avslappning, kli och gos innan du släpper ut hästen igen.

Passiv träning som inte är en tidstjuv

  • Hämta hästen direkt när du kommer till stallet och låt den passivt umgås med dig när du gör dina andra sysslor
  • Stå still 5 minuter när du suttit upp
  • Hitta avbrott att stå still några minuter under passet
  • Passiv träning när du mockar ridhuset efter dig
  • 5 minuter av extra kärlek innan du åker hem

På detta sätt har du fått in en massa passiv träning och övningar för tålamod utan att egentligen behöva vara längre tid i stallet eller tumma på den aktiva ridningen. På så sätt kan vi gå mot lugnare, mer avslappnade och gladare hästar, och förhoppningsvis även en hjälp för oss att verkligen slappna av och koppla bort vardagsstressen – så att stallet och tiden med hästarna kan ha den terapeutiska verkan vi vet att den kan!